Un procés tradicional
Ara que ja sabeu que ens n’hem anat gairebé dos segles enrere per a trobar en les nostres vaques Brunes una escletxa del que un dia van ser i que encara conserven en el seu ADN, aptitud de lleteres alpines, us explicarem que també hem volgut tornar als orígens quant al procés de fabricació.
Tot comença al camp, en la pastura. Les nostres vaques campen lliurement i la seva cura no és senzilla. Però encara és més difícil quan arriba l'hivern i es recullen en l'estable. Assegurar el seu benestar requereix una dedicació constant: és una època en la qual consumeixen més energia que mai (a causa fred) però, en canvi, són menys autosuficients (hem de subministrar-les l'aliment), hem de cuidar que l'estable estigui sempre net i sec i hem de ser molt previnguts amb les possibles malalties: com a nosaltres, el fred i la humitat els baixen les defenses.
Però també existeixen albes i postes de sol de primavera en les quals ens lliurem a l'espectacle del territori, de la nostra naturalesa. I està la calma que ja no existeix a les ciutats i també el so de les esquelles.
I, per descomptat, hi ha el formatge.
La formatgeria està també aquí mateix, a la granja. Això ens permet fabricar el formatge amb llet fresca del mateix dia, acabada de munyir, així no perd les propietats de la seva proteïna, que és especialment digestiva comparada amb les d'altres races de vaca. Després de la pasteurització i de la coagulació de la llet, cada formatge Brunat s'emmotlla a mà, es filtra i es premsa. I aquí s’inicia un procés de dos mesos de maduració durant els quals es formarà el seu sabor i textura únics. Encara que nosaltres hem optat per dos mesos perquè volem que conservi una suavitat que el faci apte per a tots els paladars, si sou de sabors forts us animem a deixar-lo madurar una mica més a casa.
Finalment, està el tall i l'envasament. Per a mostrar-vos com de poc automatitzat està, us explicarem una curiositat: les creuetes que trobareu a l'interior del seu embalatge no serveixen només per a relatar-vos la nostra història, sinó que també ens indiquen per on hem de plegar el paper.
Com veieu, el procés de fabricació del Brunat és 100% artesanal. I per això mateix és tan gratificant.